“Förbered tidigt” sa alltid min tränare när jag var liten. Då gällde det specifikt min backhand, och även om det har gått många år sen dess, är det lika relevant idag. När jag i april i år fick förtroendet att ta över som ordförande för vår klubb så visste jag faktiskt inte att vi funnits sedan 1947! Nu vet jag, och det börjar bli dags att fundera på hur vi ska fira att vi fyller 80 år 2027. Och inte bara fira, utan också fundera på vad vi vill vara för klubb de kommande 80 åren.

I vår vision: “Ditt hem för ett gladare tennisliv” ryms mycket, men framför allt våra medlemmar. Vad vi gör som klubb ska syfta till att ditt liv med tennis ska bli roligare. Därför är det viktig att du som medlem gör dig hörd så att vi kan driva verksamheten så bra som möjligt, för så många som möjligt.

Nu när terminen och året snart är slut, vill vi passa på att summera ett händelserikt tennisår, både i och utanför klubben. Efter fem år var det dags för vår klubbchef Erik Botvidson att ta sig an nya utmaningar, och han återfinns nu på Saltsjöbadens Lawntennisklubb. Under hans tid har vi sett stora framsteg i arbetet med att bli en modern klubb med sunda värderingar, och inte minst med att få till en uteanläggning. Och vilken anläggning det har blivit!

Efter säsong två kan vi nu se att vi har fördubblat bokningarna och intäkterna på Skevik jämfört med första året, och vi räknar med att öka ytterligare under nästa år. Det tar tid för en anläggning att etablera sig, men redan nu pratas det om Skevik som “Lilla Båstad” med de bästa banorna i Stockholm. Bland annat har vi haft sommarläger, seriematcher och vårt första ute-RM! Grusbanor sköter sig inte själva, så ett stort tack till alla som sliter med att hålla dem i toppskick!

Under året har Martin Lager, känd profil i klubben och i hela tennissverige, klivit in som temporär klubbchef. Det har fungerat så bra att vi har valt att ha kvar denna lösning tills vidare, i stället för att rekrytera en ny extern klubbchef. Vi har ett väldigt kompetent tränarteam på plats med Igor, Tove, Per, Emma, Sergio, Kenneth och Anton samt våra timtränare, som varje dag tar hand om både gamla och unga nybörjare, motionsspelare och elitsatsande juniorer.

Efter en expansiv tid, där vi har byggt nytt och försökt få in så många nya medlemmar som möjligt, har vi nu valt att fokusera på att höja kvaliteten i allt vi gör. Det är ett jobb som sker i det tysta och med mindre steg, och som berör allt från administrativa rutiner och hur vi planerar träningar på kort och lång sikt, till hur vi utvecklar vår personal, betalningsrutiner, kaféverksamhet med mera. Det handlar om att se vad vi kan göra bra – och välja bort det som vi gör mindre bra.

Under året har vi sett att vårt kvalitetsarbete gett resultat i hur tävlingsgrupperna fungerar och presterar, vi har ökat närvaron av tränare på banorna och våra egna tävlingar fungerar smidigare. Det här är ett arbete som bara börjat, men målet är att vi ska vara Värmdös mest professionella förening, och ett föredöme bland tennisklubbarna i Stockholm. Det är ett mål vi siktar på att ha nått innan vår 80-årsdag.

En förändring som kommer bli tydlig inom kort är att vi har tagit in en samarbetspartner som kommer att drifta vår tennisshop på klubben. Det är i dagsläget svårt att konkurrera med det utbud som finns på nätet eller hos de stora kedjorna. Det visar sig också i siffrorna. Detta samarbete kommer garantera en nästan dubbelt så hög årlig intäkt som vi har haft under de senaste fem åren. Den största fördelen för dig som medlem är att vi kommer kunna erbjuda ett bättre, mer uppdaterat utbud, möjlighet att prova rack, beställa på nätet mm.

Det händer också saker i omvärlden som vi inte kan bortse ifrån; inflation och räntehöjningar påverkar även oss. Det innebär att vi måste göra vissa prisjusteringar inför vårterminen för att säkerställa en långsiktig sund ekonomi i föreningen. Mer info kommer på hemsidan inom kort.

Men, innan vårterminen är här är det dags att avsluta året med vår klassiska tävling Julmuggen! Och därefter RM direkt efter nyår. Hoppas ni har anmält er till båda!

God Jul & Gott Nytt År!

Genom styrelsen för GTK
Anders Erlandsson

Ordförande